A reflexzóna terápia bemutatása
A reflexológia empirikus módszer. Az egészséget megtartó életerők tudatos, célirányos serkentése megfelelő erejű, irányú és idejű ujjnyomással a korporális reflexterületeken. Egészségmegőrzésünk elősegítésére, orvosi kezelések kiegészítéseként, vagy a betegségek utáni rehabilitációban alkalmazható.
A reflexológiai - vagy ahhoz hasonló - kezelés rajzolt emléke az ókori Egyiptomból származik. A kínaiak már a Kr. e. IV. században alkalmazták az ujjnyomás technikát a talp bizonyos részein. Az ezt követő évszázadokból fennmaradt különböző dokumentumokban szintén találkozhatunk a terápiára vonatkozó írásos emlékekkel.
A reflexzóna kezelés alkalmazásában igazi áttörést dr. William H. Fitzgerald fül-orr-gégész megfigyelése hozott, aki olyan ősi - indiánoknál alkalmazott - gyógymódokat tanulmányozott, ahol nem a megbetegedett szerv kezelésével, hanem más testrészek masszírozásával, nyomkodásával érték el a gyógyító hatást. Az emberi testet 10 hosszanti és 3 harántzónára osztotta fel, majd az ezeken a területeken elhelyezkedő szerveket a kéz és láb bizonyos területeivel hozta összefüggésbe. 1917-ben - Edwin F. Bowerrel - jelenteti meg kutatásait "Zone Therapy" címmel, mely új módszerrel gazdagította a XX. századi gyógyító eljárások tárházát.
Eunice Ingham fizioterápiás szaknővér a Fitzgerald-féle testzónákat a talpra is kiterjesztette és 1930-ban megnyitotta az első reflexológiai magánrendelőt. 1938-ban bemutatta a láb-reflexzóna-masszázst, mint diagnosztikai és terápiás módszert és elindította reflexológus képző iskoláit.
A terápia hatásmechanizmusa
Az egészség nem más, mint a természettel harmonizáló testi, lelki, szellemi, szociális jólét állapota és ezek dinamikus egyensúlya. Szervezetünkben az öngyógyító erők folyamatosan munkálkodnak az egyensúlyi állapot megteremtésén, megtartásán.
A harmónia megbomlásának kézzel fogható jelei jelentkeznek (pl.: felkelés utáni fáradtság, éjszakai izzadás, levertség, tanulási- vagy viselkedési problémák). Amikor szervezetünk már nem képes helyreállítani a megborult egyensúlyt, kialakul a betegség.
Testünkön különböző mikrorendszerek helyezkednek el. Ilyen például: a talp, a tenyér, a fül és az írisz. A mikrorendszerek közös tulajdonsága, hogy ezeken a területeken megtalálhatóak a különböző szervek leképeződése. Ezek az úgynevezett reflexzónák. A reflexzóna terápia segítségével az öngyógyító erőket újra aktivizálhatjuk, serkenthetjük.
A nyomás által kiváltott reflex segítségével, hatást gyakorlunk a központi idegrendszerre és az adott zónákhoz tartozó belső szervekre. A változás egy időben jön létre a központi idegrendszerben, a vegetatív idegrendszerben és a szervekben. A talpmasszázs segítségével az egész szervezetben rezgésminőség változást hozunk létre, melynek eredményeként beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.
Napjainkban a reflexológia világszerte széleskörben elismert és alkalmazott természetgyógyászati módszer, mely kortól, nemtől függetlenül bárkinél alkalmazható. Alkalmazása serkenti a vér- és nyirokkeringést, erősíti a szervezet immunrendszerét, elősegíti a salakanyagok kiválasztását, kedvezően befolyásolja a méregtelenítő folyamatokat és szabályozza a belső elválasztású mirigyek működését.
Figyelem! A reflexológia, reflexzóna terápia nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátását! Egészségügyi problémájával minden esetben feltétlenül keresse fel háziorvosát, szakorvosát, aki a megfelelő szakrendelésre irányítja Önt!