A masszázs rövid története
A masszázs története egyidős az ember történetével. Amikor valamilyen külső vagy belső inger hatására megfájdul valamink, ösztönösen odakapunk, nyomkodni, dörzsölni, simogatni kezdjük. A masszázs különböző formáit évezredeken át alkalmazták gyógyításra, vagy a betegek fájdalmának enyhítésére. A legrégebbi írásos emlékeink az ókori Kínából származnak, ahol az i.e. 2700 körül megjelent „A sárga császárok belső orvoslása” című könyvben már megemlítik a masszázst, mint gyógyító hatású tevékenységet.
A masszázs szó görög elnevezésének szószerinti fordítása: gyúrni, dörzsölni. Hippokratész (i.e. 460-377) a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlennek tartotta a friss levegőt, a megfelelő táplálkozást, a gyógyfürdőt és a masszázst. A következőket írta: „Az orvosnak sok mindenben járatosnak kell lennie, de elsősorban a dörzsölésben. A dörzsölés helyére ránthat egy kilazult ízületet, vagy kilazíthat egy éppenséggel merev ízületet.”
A római birodalomban a görög származású Galenosz (Kr.u. 129-201) folytatta Hippokratesz munkásságát és az „Egészség megóvásáról” című könyvében részletesen leírja a masszázs különböző fogásait és ezek javallatait. Róma bukása után az európai kontinensen lelassult az orvostudomány fejlődése és ez a folyamat egészen a XV. század végéig tartott. A klasszikus tanok továbbgondolása, továbbfejlesztése – így a masszázsé is - az arab világban folytatódott.
Ibn Szína (980-1037) – egyike a leghíresebb muszlim orvosoknak - arab filozófus és orvos legismertebb „Kánon” (Az orvoslás törvénye) című könyvében részletesen ismerteti a masszázst és leírja: a masszázs célja, hogy „eloszlassa az izmokban levő fáradt, és testedzés hiányában megrekedt anyagokat”.
A középkori Európában megvetették a test örömeit, ezért a masszázs is feledésbe merült. A XVI. században azonban elsősorban Ambroise Paré (1510-1590) francia orvos munkásságának köszönhetően – aki terápiás céllal masszírozta azokat a sebesülteket, akik mozgásképtelenné váltak – ismét felelevenítették a masszázs gyakorlatát, s mára a masszázs ismét kivívta az őt megillető elismerést...