A Bach-virágterápia bemutatása, története
A Bach-virágterápia névadója - Dr. Edward Bach – 1886. szeptember 24-én született a walesi Birmingham-ben. Orvosi tanulmányait a londoni University College Hospital-on folytatta, majd általános orvosi diplomáját Cambridge-ben szerezte meg. Az egyetem befejezése után sebészként kezdett dolgozni. Később szakterületet váltott és munkáját a kórház bakteriológiai osztályán folytatta, ahol saját kutatásait felhasználva oltóanyagokat készített. Eközben egyre nagyobb érdeklődéssel fordult a különböző alternatív gyógyászati eljárások felé és felismerte, hogy a betegségek kialakulásának hátterében legtöbbször érzelmi, lelki okok állnak.
1917-ben rosszindulatú daganatot távolítottak el a lépéről és bár az operáció sikerült az orvosok mindössze 3 hónapot jósoltak neki. Edward Bach még 19 évvel túlélte a halálos diagnózist. Felépülése után lassan eltávolodott a klasszikus medicinák alkalmazásától és 1919-ben a londoni homeopátiás kórházban helyezkedett el. Megismerkedett Samuel Hahnemann (1755–1843 német orvos, kémikus, a homeopátia megalkotója) munkásságával.
1930-ban visszavonult és addigi tapasztalatait felhasználva egy új gyógyító eljárás kidolgozásába kezdett. Úgy gondolta: a testi betegségek gyógyulásának alapfeltétele a lelki gyógyulás, a lelki egészség. Bach úgy tekintett a betegségre, mint a lelki egyensúly zavarára. Ha a hármas egység test-lélek-szellem harmóniában áll egymással, akkor nincs szükségünk semmilyen kompenzálásra, melynek végeredménye lehet egy fizikai betegség.
1931-ben Soutport-ban tartott előadásán ezt mondta:
”Paracelsus és Hahnemann megtanított bennünket arra, hogy ne tulajdonítsunk túl nagy jelentőséget a betegség részleteinek, inkább az egyéniséget, a belső embert kezeljük, felismervén, hogy ha lelkünk és szellemünk harmóniába kerül, akkor a betegség magától eltűnik. Ez az alapvető tanítás építményünk alapja, amit tovább kell fejlesztenünk.”
1936-ban befejezte kutatásait és megalkotta a Bach-virágterápiás eljárást. Megjelent írásaiban egyszerűen és mindenki számára érthetően írta le a virágok hatásait és a hozzájuk társuló gyógyulási elméleteit. 38 féle növényből készült esszencia sorozata és a „Rescue” (elsősegély-csepp) alkotja művét. Ezek az eszenciák – és kombinációik – elősegítik az egészséges érzelmi állapot helyreállítását.
Edward Bach egész életében az „életszerető” ember látásmódjának kérdéseire kereste a választ. Hitte, hogy az általunk megélt szituációk, hangulatok befolyásolásával megteremthetjük a boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet.