Mi a stressz? A stressz fogalma
A stressz olyan fizikai, szellemi és érzelmi állapotok összessége, melyek kiváltó oka a feszültség, az aggodalom, és a nyugtalanság.
A stressz minden sejtünket érinti, szinte az egész testünk görcsben van, a szervezetünket a kimerülés veszélye fenyegeti. Ahogy a feszültség fokozódik, az adrenalin nevű hormon kiválasztása felerősödik, hogy felkészülhessünk a cselekvésre – barlanglakó ősünknek volt szüksége efféle ösztönzésre, hogy megküzdhessen a veszedelemmel, vagy esetleg elmenekülhessen előle.
Mivel napjainkban az effajta küzdelem, vagy menekülés nem jellemző, ezért ahelyett, hogy testünk elégetné a stresszhelyzet nyomán keletkező többletenergiát, a feszültség bennünk marad. Szervezetünk nem tud visszatérni az egyensúlyi állapotához, ehelyett alkalmazkodik a folyamatossá váló készenléthez.
A stressz bizonyos mértékig normális jelenség, hiszen az élet kihívásaira adott válasznak tekinthető. Valamennyi stresszre szükségünk van – az összpontosításhoz, a döntéshozatalhoz, a pozitív gondolkodáshoz. Számos esetben jelen van az életünkben a pozitív stressz. Gondoljunk például egy vizsgaszituációra, amikor a szervezetünk minden sejtje a feladat megoldására koncentrál.
Testünk képes arra, hogy megbirkózzék a feszültséggel, majd annak csökkenésével elernyedjen, lelassuljon, de ha a stressz forrás folyamatosan jelen van életünkben, egy idő után nem vagyunk képesek a lazításra.
Úgy érezzük: a dolgok kikerültek irányításunk alól és többé nem tudjuk teljesíteni a velünk szemben támasztott követelményeket – ettől kezdjük rosszul érezni magunkat. Az adrenalin szintje magas marad, és a test folyamatos „izgalmi” állapotba kerül. Amikor szervezetünk már nem tud tovább alkalmazkodni a tartós stresszhez, fizikai tünetek jelentkeznek és kialakulhat a betegség.